Le niveau de sécurité actuel ne vous permet pas de naviguer correctement sur notre site. Nous vous invitons à modifier les paramètres de votre navigateur avant de continuer.

TONY ALLEN
THE SOURCE

Jazz
Le à 20h00  -  DE ROMA  -  Borgerhout

INFORMATION

Met The Source, zijn eerste langspeelplaat voor Blue Note Records, maakt de legendarische Nigeriaanse drummer Tony Allen zijn kinderdroom waar. Het is namelijk een ode aan zijn grote idool, de man naar wie hij al heel zijn leven opkijkt: de Amerikaanse ...

Plus d'informations sur TONY ALLEN - THE SOURCE

Met The Source, zijn eerste langspeelplaat voor Blue Note Records, maakt de legendarische Nigeriaanse drummer Tony Allen zijn kinderdroom waar. Het is namelijk een ode aan zijn grote idool, de man naar wie hij al heel zijn leven opkijkt: de Amerikaanse jazzdrummer Art Blakey. Zelf bestempelt Tony Allen The Source als de beste plaat uit zijn carrière. Dat kan tellen, want de muzikant heeft 76 lentes op de teller en staat al meer dan 50 jaar op de planken.  Dat Tony Allen zijn tweede jeugd ontdekt op deze plaat, blijkt ook uit de observaties van zijn vriend en saxofonist Yann Jankielewich die al bijna een decennium met hem samenspeelt: “Tony speelde nog nooit zo krachtig en genoot nog nooit zo van zijn vrijheid als muzikant en drummer.”

Het resultaat is een mokerslag van een optreden, een ontroerende trip naar de oorsprong van de Afrikaanse jazz en het ontstaan van de Afrobeat. De beste albums vertellen een verhaal en dat is wat Tony Allen met The Source op onnavolgbare wijze doet. Hij neemt zijn luisteraars mee op een sprankelende tocht naar het Nigeria van midden 20ste eeuw. Het was daar dat hij zichzelf in zijn schaarse vrije uren eigenhandig leerde drummen. Zijn inspiratie haalde hij bij zijn grote helden op de radio: Art Blakey, Max Roach en Kenny Clarke: uitmuntende drummers met een hart voor bebop.   

Het leven van Tony Allen kwam in een stroomversnelling terecht toen hij in 1964 in contact kwam met de Nigeriaanse muzikant en activist Fela Kuti. Het was het begin van een intense samenwerking die bijna twintig albums opleverde en de grondslag legde voor de Afrobeat. Van toen af waaierden de funky jazzritmes ver uit over het zwoele Afrikaanse continent.

The Source is het vervolg op de eerder uitgebrachte EP A Tribute to Art Blakey and the Jazz Messengers. Daarin zoomt Tony Allen in op de periode waarin Blakey samenspeelde met jazzlegendes als Miles Davis en Thelonious Monk. In The Source gaat Tony Allen nog een stuk verder. Aan de hand van het leven van Art Blakey gaat hij op zoek naar zijn diepste zielenroerselen als muzikant en drummer. Een spirituele en emotionele trip van Afrika naar Amerika en weer terug.

Inscriptions aux alertes de TONY ALLEN - THE SOURCE

L'inscription aux alertes vous permet d'être informé dès qu'une nouvelle manifestation est disponible pour un artiste ou un club de sport. Vous pouvez également être informé de toute l'actualité d'une salle.
En savoir plus

Ces artistes ou clubs de sport ne font pas partie de vos alertes :

Ces salles ne font pas partie de vos alertes :

Ajouter

PUBLICITE

Partenaire vidéo

PUBLICITE